PORTFOLIO / Corporate / Commercial
Canadian Museum of Civilization, Bistro Boreal

  • Canadian Museum of Civilization, Bistro Boreal

    Location: Gatineau, Quebec
    Client: Canadian Museum of Civilization
    In order to increase its visibility, the Canadian Museum of Civilization decided to relocate their main restaurant into a new space accessible by the main foyer located in a high traffic area facing the Laurier Street, and couple it with a coffee shop (the Second Cup). The museum had developed a concept plan with restaurant designers, Tower Hill Construction Group, that included detailed design plans and finishing details. The museum then brought in COLE+Associates, in association with Belanger Beauchemin Morency Architectes & Urbaniste senc, to take the concept plans, translate them into contract documents providing complete professional services including the study, design, estimation, contract administration, inspections, commissioning and production of bilingual plans and specification. C+A coordinated M&E and structural consultants in order to remove an existing mezzanine and stair and provide new plumbing, HVAC, kitchen exhaust and electrical services for this new use. While designing these interventions, it was important that the design team created solutions that were sensitive and respectful of the organic character of this amazing national museum building. Area: 256 m2 (2755 sq.ft.) Construction cost: $960,000